Godišnja skupština udruge

Godišnja skupština udruge održat će se u subotu 16.2.2013. godine u 18.00 sati u restoranu Zagorac u Pregradi.
Pozivamo pčelare sa područja Pregrade, Huma na Sutli i Desinića koji se žele uključiti u rad udruge da dođu na skupštinu.

Nakon skupštine obavit će se upis za nabavu "lijeka" za suzbijanje varooze za 2013. godinu. Sa sobom je potrebno donijeti kopiju važeće osobne iskaznice.

 

Pčelarska predavanja i druženje

Povodom dana sv. Ambrozija udruga pčelara Medeni Pregrada poziva mještane grada Pregrade i općina Desinić i Hum na Sutli na predavanje sa temama :
- početni koraci u pčelarstvu
- korištenje pčelinjih proizvda.

Predavanje će se održati 7.12.2012. godine u 18.00 sati u gradskoj vijećnici u Pregradi.
Nakon predavanja slijedi druženje sa pčelarima i degustacija proizvoda sa medom....

 

Održan skup pčelara iz udruge Medeni Pregrada

U petak 24.5. održan je u Pregradi skup pčelara iz naše udruge. Tebe su bile uglavnom edukativne, a govorilo se većim dijelom o pravnim propisima u području pčelarstva.
Također je prezentirana zajenička etiketa za članove udruge te novokreirane web stranice. Na kraju je Ivan pogačić prenio svoja iskustva i saznanja iz pčelarske škole
, a Blaž Strsoglavec prenio svoja iskustva u proizvodnji propolisa i matica (za svoje potrebe).
Ovdje možete preuzeti skračenu prezentaciju sa skupa.

 

Pčelari u dječjem vrtiću Naša radost

Povodom Dana planete Zemlje Udruga pčelara Medeni Pregrda u suradnji s dječjim vrtićem Naša Radost iz Pregrade održala je predavanja i organizirala igraonicu sa djecom na temu pčelarstva i pčelinjeg svijeta.
Tako je članica udruge Slavica Reiner prvo održala predavanje i upoznala djecu o tome kako pčele žive, kako su organizirane u košnici, te ponešto i o njihovim proizvodima. Kako bi djeci to bilo što zanimljivije imali su priliku vidjeti pčelarsku opremu i dijelove košnice.
Potom je u ponedjeljak Ivan Pogačić uprizorio igraonicu gdje su djeca preuzela različite uloge pčela iz košnica i time se u potpunosti uživili u njihov svijet.
Istog dana, poslijepodne su Slavica Reiner i Zdravko Bedeniković održali predavanje i prezentaciju za roditelje djece koja pohađaju vrtić, a također na temu pčelarstva i pčelinjih proizvoda.

Posebna vrijednost ovakvih predavanja je približiti širem broju ljudi tajne pčelinjeg svijeta i razvijanje svijesti kako ga što bolje zaštititi.
Naime, razvojem modrene poljoprivrede suočeni smo sa sve većom upotrebom pesticida i herbicida, a dokazano je da oni uvelike ugrožavaju pčele. Istraživanja su pokazala da bi nestankom pčela bila ugrožena proizvodnja voća i bilja kojima su pčele potrebne za oprašivanje.
Ukoliko se već oni moraju koristiti, preporuka je da se voćke ne prskaju dok su u cvatnji, a da se njive prskaju predveće, te za mirnog vremena.

Na kraju predavanja organizirana je i mala degustacija na kojoj su prisutni mogli isprobati nekoliko vrsta meda i drugih pčelinjih proizvoda.
Članovi udruge su ovom prilikom djeci u vrtiću donirali desetak staklenki meda.

Vrijedno je spomenuti da je uspostavljena suradnja izmežu PU Medeni Pregrada i Filmskog video kluba iz Pregrade. Milan Bunčić i njegova filmska ekipa snimili su događanja u vrtiću kao dio promotivnog filma o pčelarstvu koji za potrebe udruge snimaju.

Zahvaljujući razumijevanju ravnateljice vrtića, Gordane Krizmanić uspostavljena lijepa suradnja između pregradskog vrtića i pčelara, a slične aktivnosti članovi udruge planiraju tijekom godine i u vrtićima u Humu na Sutli i u Desiniću.

 

 

 

 

Zamjena voska

U subotu 8.4.2012. u 11 sati obavit će se zamjena voska za satne osnove. Kao i proteklih godina satne su od gosp. Repića iz Koprivnice.
Cijena zamjene je 6kn/kg, a kilogram satnih osnova je 70kn/kg, no količina će biti vrlo ograničena.

 

 


Izborna Skupština UP Medeni Pregrada

U subotu 28.01.2012. u prostorijama restorana Zagorac održana je izborna skupština udruge pčelara "Medeni" Pregrada. Članovi udruge, inače pčelari, ali i zaljubljenici u pčele te njihov rad, većinom su iz Pregrade, Huma na Sutli, Desinića i okolice. Udruga "Medeni" već trinaestu godinu kontinuirano radi pomažući u edukaciji i radu pčelara, ali i predstavljanju kvalitete pčelinjih proizvoda i važnosti pčela našim sugrađanima.
Na samom početku skupštine, vidno ushićena te od subote bivša predsjednica, gđa. Slavica Reiner obratila se svim prisutnima s izvješćem o dosadašnjem radu. Razlog ushićenja i sreće gospođe Slavice bio je odaziv pčelara - gotovo svi pčelari našeg kraja su se odazvali pa je gospodin Krivec (Dugi) trebao donijeti još par stolova. Više od četrdeset uzvanika slušalo je gospođu Reiner koja se prisjetila koliko ih je bilo malo na samom početku, a sada udruga svake godine broji sve više članova koji su sve mlađi i mlađi. Komentirajući prošlu godinu, podsjetila nas je i na probleme koje smo imali prije svega radi izrazito sušnog ljetnog razdoblja, što naravno nije bilo dobro za naše pčelice. No, to nije spriječilo naše pčelare u osvajanju odličnih medalja na prošlom ocjenjivanju meda. Imali smo i predavanje Gordane Hegić o primjeni pčelinjih proizvoda što je bilo lijepo posjećeno od strane naših sugrađana. Pohvalila je i sve pčelare koji su neumorno pomagali svojim kolegama, ali i samoj udruzi, primjerom gospodina Ivice Fištera kojeg je nazvala "ocem nas pčelara".

Nakon izvješća predsjednika, blagajnika i nadzornog odbora za prošlu godinu, krenulo se u izbor novog radnog tijela udruge.
Moramo ustvrditi da su svi novoizabrani bili podržani jednoglasnom odlukom svih prisutnih.
Novo radno tijelo udruge "Medeni" čine:
Zdravko Bedeniković - predsjednik
Romica Hrestak - dopredsjednik
Ivan Pogačić - tajnik
Zdravko Vrhovski i Slavica Reiner - članovi upravnog odbora
Franjo Petek, Danica Konkordi, Blaž Strsoglavec - nadzorni odbor.

Novoizabrani predsjednik gospodin Zdravko Bedeniković na kraju je pozdravio sve prisutne i pojasnio svoju viziju udruge u budućnosti. Udruga bi tako uskoro trebala izraditi web stranicu na kojoj bi se svaki član mogao pojedinačno prezentirati, a samim time i reklamirati. Veću pažnju trebali bi posvetiti predavanjima i edukaciji, što pčelara, što građana. Isto tako trebali bi ponovno prisustvovati raznim manifestacijama na području Pregrade, Desinića, Huma na Sutli. Predsjednik je najveći naglasak stavio na marketing pčelara koji bi svoj prvoklasni proizvod mogli puno lakše i skuplje prodati samo uz malo truda, ako taj proizvod ljepše "upakiraju".