Med

Med je proizvod žlijezda medonosne pčele koja ga proizvodi od nektara, medljike ili slatkih sokova što se nalaze na raznim dijelovima biljaka i drveća.

Svježi med je gusta prozirna tekuća masa, koja se s vremenom postupno kristalizira i otvrdne.

Kristalizacija meda ukazuje na njegovu dobru kakvoću. Ušećereni med prelazi u tekući na temperaturi od 25°C.

Temperatura kristalizacije je oko 14°C, a smrzava se na temperaturi od -17°C.

Boja meda ovisi o prirodnim bojama koje se nalazi u nektaru, a može biti svijetložuta do tamnožute, boje limuna, zlatnožute, te smeđe zelene.

Aroma meda ovisi o vrsti, količini i sadržaju hlapljivih organskih tvari iz cvjetnog nektara, koji stajanjem postepeno ishlapi.

Med lako i brzo upija vanjske mirise, kao i vlagu, zato mora biti dobro zatvoren.

Ljekovito svojstvo je da ubija mikroorganizme i zaustavlja njihovo razmnožavanje, sadrži biljne antibiotike, pa može poslužiti kao konzervans, medom se mogu mazati gnojne i inficirane rane, med se smatra dobrim i neškodljivim kozmetičkim sredstvom, koža se dezinficira, ubrzava se obnavljanje oštećenog tkiva, protiv bora, koža postaje čista i glatka – zapravo lijepa.

Med je jedinstvena i jedina namirnica koja bi trebala biti zastupljena u svakodnevnoj prehrani od najmlađe do najstarije generacije stanovništva i kao spasonosno sredstvo protiv opasne tabletomanije.

Ima više vrsta meda. Pčelari naše udruge mogu imati cvjetni tj. proljetni, bagrem ili gaciju, livadni i kestenov med.

Cvijetni med: crvenkaste je do smeđe boje. Aroma varira zbog nektara sa raznog drvećs (voćaka) koje cvijeta. Dobar je za krvne žile i srce.

Bagremov med: Lagano smeđe boje do skoro bezbojan, blagog je okusa. Odličan je kao zaslađivač za čaj, kavu i sl. Umiruje i pomaže kod premorenosti.

Kestenov med: smeđe do jantarne je boje. Miris je oštar i trpki. Aroma je dominantno gorka. Jako je bogat sa cvijetnim prahom. Dobro djeluje na probavni sustav, jetru, te protiv nesanice. Za smirenje, pomiješajte ga sa toplim mlijekom i popijte prije spavanja.

Livadni med: tamnosmeđe je boje. Pošto pčele skupljaju nektar na ranom livadnom bilju okus varira. Snagom raznovrsnih sastojaka povoljno utječe na djecu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban oporavak i dodatna energija.

Osim kao ljekovito pomoćno sredstvo, med se može koristiti i u svakodnevnoj prehrani kao dodatak raznim jelima. Moguće ga je dodati u jela od mesa, a odličan je i kao dodatak u pripremi kolača i keksa (medenjaci) i drugim slasticama.  

Za napitke, dodaje se u vodu, kavu ili u čaj, a poznata je i odličana rakija s medom ili medica.