Pelud - cvijetni prah

Cvjetni prah su muške spolne stanice cvijeta biljke koje oplođuju ženske spolne stanice u interesu produženja vrste.

Pčele skupljanjem nektara na tijelu svojih dlačica prenose pelud i čine veliku gospodarsku korist, jer bi bez pčela nestale mnoge biljke.

Pčele jedan dio cvjetnog praha skidaju sa svojih dlačica, kvase ga nektarom i tiskaju u košarice na zadnjim nogama u grudice velike 1 – 3 mm i nose u košnicu, služeći im za hranu.

Veliku vrijednost ima i u prehrani ljudi, jer sadrži bjelančevine, šećere, vitamine, minerale, enzime, hormonalne tvari, masti, eterična ulja, neprobavljiva vlakna u ovojnici zrnaca, te antibiotičke tvari.

Ni u biljnom, ni u životinjskom svijetu ne postoji proizvod u kojem su svi proizvodni sastojci tako uravnoteženi kao u peludu. Pelud je vitaminski koncentrat u kojem su zastupljeni svi vitamini.

Peludna zrnca se nalaze u medu od svih biljaka čije cvjetove pčele posjećuju skupljajući nektar. Zato se preporuča sve pčelinje proizvode koristiti iz svojeg okruženja (oko 30km).

S obzirom na vrijednost peluda kao i svih pčelinjih proizvoda preporuča ih se više koristiti za poboljšavanje općeg stanje organizma, a znači i sprječavanja nastanka bolesti.