Propolis

Riječ propolis je grčkog porijekla i sastoji se od dvije riječi „pro“ što znači ispred i „polis“ što znači grad.

Između ostalog propolis služi pčelama da suze ulaz u „svoj grad“ za sve nepoželjne goste.

Tako u košnici zatvaraju sve pukotine, tj. izoliraju od vlage, vjetra, ulaska insekata i životinja, njime poliraju i dezinficiraju stanice saća u koje stavljaju med, cvjetni prah i svoje leglo.

Utvrđeno je da propolis ima utjecaj na kvalitetu zraka u košnici tj. apsorpciji CO2 i otrovnih plinova, te dezinfekciona i antimikrobna svojstva.

Propolisom balzamiraju veće životinje koje ulaze u košnicu, a ne mogu ih iznijeti van, npr. miša, da ne dođe do truljenja i zagađenje.

Propolis je smolasta tvar koju izlučuju pupovi i grančice drveća, a pčele radilice sakupljaju i uz dodatak svojih izlučina koriste u košnici.

Propolis ima antibakteriološko djelovanje, direktno otklanja bol - fenomen koji se stručno naziva lokalna anestezija, jača imunitet organizma, masti od propolisa zacjeljuju 30% brže gnojne rane u odnosu na liječenje antibioticima i zato vrlo brzo se stvara nova koža, djeluje protiv virusa – herpes na usnama i sl. djeluje na smanjenje štetnog djelovanja zračenja – bolest radijacije liječi suhe i bakterijske ekceme na koži, upalne procese u usnoj šupljini, zaustavlja proces razvoja paradentoze.

Postoji ulje od propolisa, mast, alkoholna otopina, a može se koristiti i u suhom obliku.