Pčelinji proizvodi

MED

Med je namirnica koja se umjetnim putem ne može proizvesti unatoč golemom napretku tehnologije i znanosti. Med je lako probavljiva namirnica koja trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Med nije jednoličan proizvod, sastav mu se mijenja s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med te ovisno o godišnjem dobu. 

PELUD

Pelud ili cvjetni prah je čista praškasta tvar koju proizvode muške gamete na biljkama. Pčele sakupljaju pelud zato što sadrži bjelančevine, masti, šećere, vitamine i druge korisne tvari za nje govanje legla. Pelud se prije konzumacije mora "obraditi" jer se u suprotnom najveći dio peludi ne bi iskoristio pošto je sadržaj peludnog zrnca zaštićen peludnom ovojnicom. Stoga su preporuke otopiti pelud i ostaviti nekoliko sati (barem 6 sati) da odstoji u čaši mlake vode, u mlijeku, jogurtu ili čaju i nakon toga popiti. 

PROPOLIS

Propolis je smolasta tvar koju izlučuju pupovi i grančice drveća. Pčele propolisom dezinficiraju i štite svoju košnicu od nepoželjnih vanjskih utjecaja. Propolis ima antibakteriološko djelovanje i jača imunitet, štiti organizam od posljedica zračenja itd. Propolis možemo koristiti u prirodnom obliku, rastopljenog u alkoholu te u kombinaciji s medom i drugim pčelinjim proizvodima u obliku kapi ili spreja. Treba ga držati u ustima da se postepeno otapa.

PČELINJI OTROV

Pčela se sama brani od svojih neprijatelja: ubode ih i ubrizga otrov (s jednim ubodom ubrizga se otpri like 0.1 mg pčelinjeg otrova). Pčelinji otrov ili njegove komponente koriste se u apiterapiji, alergologiji, te u eksperimentalnoj biologiji, Od pojedinačnih je pčela teško dpbiti pčeliniji otrov jer se može stvoriti samo maja količina otrova. Veće količine otrova dobivaju se posebnom tehnikom skupljanja.

MATIČNA MLIJEČ

Matična mliječ je izlučevina posebnih žlijezda pčela. Proizvode je mlade pčele radilice te njome hrane i r odgajaju nove matice u košnici. Zahvaljujući visokom sadržaju bjelančevina, mikro- elemenata i gotovo svih vitamina, matična mliječ djeluje na organizam okrepljujuće, poboljšava pro bavu, utječe na stvaranje krvi, rad srca te pojačava lučenje endokrilnih žlijezda. Konzumira se isključivo u prirodnom obliku.

VOSAK

To je prirodni vosak kojeg izlučuju pčele i od njega grade saće. Pretapanjem starog saća dobiva se čisti vosak. Koristi se za izradu ukrasnih predmeta, svijeća i si. Sve se više koristi i u kozmetici kod izrade raznih krema, balzama, sjajila za usne i si. Jako dobro štiti kožu od isušivanja.